Tuesday, November 30, 2010

TELUPID - Ben makan belanja...Part 1

Tau apa maksud "makan belanja"? kalau orang sabah rata2 tau apa maksudnya tu tapi bagi generasi muda mungkin kurang tahu...

Makan belanja tu sebenarnya makan ramai-ramai yang diadakan untuk pasangan yang sudah berkahwin tetapi belum diraikan semasa mereka berkahwin dulu..."kawin dulu, ramai2 kemudian ba..." hehehe

Ok..kali ini kami ke Telupid sempena meraihkan hari "makan belanja" si Ben & Deborah. Ben ni adalah anak saudaraku dari sebelah suami. Kali ni kami bergerak secara konvoi dalam rombongan yang besar iaitu Charles & family,Bro Jilid & family, Bro Zainal & family, Bro Herman & family, Kak Rosnah & family, Sufian & family dan tidak ketinggalan Iyai.

Perjalanan kami bermula dari Kg. Damai seawal jam 7.30 pagi...kami bertolak awal kerana jarak ke Telupid ni agak jauh juga, lagipun kami bercadang untuk jalan perlahan-lahan. Kami melalui jalan Paitan kerana laluan di sini sudah selesai diturap.

30 minit dalam perjalanan kami berhenti sebentar di pekan Pitas untuk mengisi minyak, budak2 perempuan pula ada yang ke tandas..


Berhenti sebentar di Pekan Pitas

Selesai mengisi minyak kami meneruskan perjalanan dengan perlahan-lahan dan hanya berhenti di Pekan Kg. Kanibungan Pitas. Tujuan berhenti di sini hanyalah untuk memerhati keadaan pekan ini kerana ini merupakan kali pertama bagi kami sampai di sini...kecuali charles saja la, dia sudah pernah sampai di sini dengan kawan2nya time dia kuat g memburu & outing...



Deretan kedai yang terdapat di Pekan Kg. Kinabungan...kalau anda perhatikan tulisan di kedai tu berbunyi "Pemborong Rokoi-Rokoi, membeli dan menjual hasil laut dan sayur-sayuran"


Pian sambil menunjuk kepada sebaris kedai yang terdapat di Kg. Kinabungan Pitas

Selepas berehat seketika kami meneruskan perjalanan lagi...kali ini kami melalui kawasan perkampungan dan estet kelapa sawit..nampaknya tiada lagi pekan yang kami temui..jadi terpaksalah melepas di hutan saja bagi yang mo kencing...lelaki ja la yang dapat melepas...bagi yang perempuan 'tahan2 la dulu...'hihihi

Si Komeng pura2 becerita ma si atie...padahal dia mo g hutan...hahaha

Selesai 'membuang' dan 'menyigup' kami meneruskan lagi perjalanan... menjelang tengahari kami berhenti rehat di Pejabat Perhutanan Sapi Nangoh. Kebetulan pegawai yang berada di pejabat Perhutanan itu seorang yang sangat baik. Dia membenarkan kami berehat dan makan di situ. "Terima kasih Banyak2". Peluang itu kami gunakan untuk makan, baring2 sekejap dan membuang di tandas...


Rombongan konvoi sampai di Pejabat Perhutanan Sapi Nangoh


Baru sampai...masih lagi kepenatan, masa ni dorang parking jauh2...takut nanti tidak boleh tumpang di Pejabat Perhutanan tu....


Charles minta izin tumpang rehat dengan pegawai perhutanan...


siap-siap mo makan tengahari, kelihatan bro Herman mengusik budak2
yang masih mabuk dan kepenatan
......

Kami meneruskan lagi perjalanan kami tanpa henti. Kami akhirnya sampai ke destinasi iaitu rumah kakak Elnie di Telupid. Riuh-rendah suasana bila semua sudah berkumpul, mana tidaknya semua adik beradik Charles ada...seronoknya tengok mereka semua. Paling seronok bila tengok ahli baru dalam keluarga..Baby Alfa Emmanuel tu la nama anak Ben & Deborah...Tahniah untuk keduanya kerana sudah jadi parent...hihihi


walaupun dlm perjalanan budak2 ni mabuk dan penat tapi
bila sudah berkumpul semua jadi cergas dan happy...





Ben, Deborah & Baby Alfa...gambar tidak jelas
sebab Ijan curi2 rakam dari jauh ja...hihi



Ben...daddy baru...baru ko tau susah pula jadi daddy...hihihi
kesian Ben kena usik oleh uncle2 & cousin2nya



Charles & bro Masmil berbual di kaki lima....


Jiah, bro Jilid, Kak Rose, bro Masmil & Charles berbual
sambil memerhatikan budak2 memancing di kolam di depan rumah...



Pian dengan hasil tangkapannya....bangga ni, KEJAYAAN
sb dia orang pertama yang dapat ikan...wahhhh


Malam tu selepas makan malam beramai-ramai acara kemuncak bermula....ahhhh acara ni memang ditunggu-tunggu sebab mo buat kejutan terutama pada kak Elnie dan bro Masmil. Dorang ni taat agama dan sangat tidak suka aktiviti minum2...hihihi jadi malam tu kami buat kejutan bawa 'aramaiti'....tak percaya, tgok la gambar minuman di bawah...siap dengan gelas wine lagi kami bawa ni...




bro Masmil paling spoting...'boleh juga ba sekali sekala' dia bilang...hahaha tapi kakak Elnie tidak terus minum...dia cium2 dulu baru dia minum...tiba2 dia cakap 'manis!'....hahaha


Iyai pun kena paksa minum...'mulau..mogorotan ko' lang iyai....
hihi nakal juga anak2 iyai ni...akhirnya iyai minum juga....



Wahhh...mengikut pengamatan saya...inilah pasangan paling romantik pada malam tu...bro Herman & isteri tersayang...'bekulut' ba tu tangan dorang masa minum....hahaha


kemudian acara minum beramai-ramai pula...
uik ada pula orang bertudung pun minum? hahaha


Jangan salah-sangka ya...sebenarnya yang kami minum tu air buah...macam rebina saja pun...tapi saja buat gempak...mula2 kak Elnie & bro Masmil ingat betul2 wine tapi bila sudah diminum barulah tau rasanya...rupanya cuma air buah...hahaha...kesian Iyai..suspen ja kan Iyai...hihihi...tapi saya tengok semua orang dari yang kecil sampai yang tua happy...

Sempat lagi bro Herman berlakon pura2 mabuk dan paksa Jumat minum masa dorang baru sampai...naaaa kena cubit pinggang si Jumat ba oleh si Mazni...jangan minum lang si Mazni...hahaha.

Selesai bergembira kami pun mula potong daging dan ayam yang mo dimasak untuk majlis esok...walaupun kami baru sampai petang tadi tapi penat langsung tidak dirasa kerana terlalu gembira...biasalah kalau sudah berkumpul ramai-ramai penat, mengantuk pun hilang....ok la saya stop dulu setakat ini...nanti saya sambung lagi part 2 lain hari...penat juga mengarang cerita ni...hihihi


memotong daging untuk acara esok...

4 comments:

Kee Heritage said...

Hahahaha lucu... saya tau itu wine tu sebenarnya sparkling juice, sa suka juga minum tapi satu gelas saja cukup pasal punya maaaaaaaaaaaaaanis!!!! molucu la kamurang ini... best best saya suka..

FaMulan said...

hihi memang siuk tu tengok muka suspen orang yang tidak suka aramaiti kena bawa minum kono...tapi yang paling penting kegembiraan tu ba kan...

FaMulan said...
This comment has been removed by the author.
Bunga Negara said...

ini minuman selalu dihidang di rumah si Angok di Likas